Buraczane pęczotto z kurczakiem

Pęczotto może być ciekawą alternatywą dla risotta. Kasza pęczak jest wytwarzana z jęczmienia, jest to całe ziarno pozbawione łuski. W porównaniu do ryżu, kasza pęczak zawiera znacznie więcej błonnika. Buraczane pęczotto z kurczakiem jest daniem pełnowartościowym, ponieważ zawiera produkt pełnoziarnisty jako źródło węglowodanów, białko pochodzenia zwierzęcego, tłuszcze roślinne oraz warzywa.

Buraczane pęczotto z kurczakiem
Składniki (na 4 porcje):
  • 200g pęczaku
  • 1 litr bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml białego wytrawnego wina (lub półwytrawnego)
  • ok. 400g piersi kurczaka
  • opakowanie buraków gotowanych (4-5 sztuk buraków)
  • ser kozi (według uznania, ja pokruszyłam trochę sera na wierzchu dania)
  • garść rukoli (do dekoracji)
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na oleju.
  2. Do garnka wsyp pęczak i mieszając od czasu do czasu podpraż kaszę przez chwilę.
  3. Całość zalej winem i gotuj chwilę aż wino odparuje (cały czas mieszając).
  4. Zacznij wlewać bulion: powoli, po jednej chochli i dodawaj kolejną porcje bulionu wtedy, gdy kasza wchłonie poprzednią porcję. Pamiętaj, żeby mieszać co chwilę, żeby pęczotto nie przywarło do garnka. 
  5. Pierś kurczaka usmaż na patelni i pokrój ją w paski (lub większą kostkę), a następnie dodaj do pęczotta. 
  6. Buraki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce i dodaj to potrawy. Pogotuj jeszcze przez chwilę. Jeżeli pęczak wchłonie cały płyn i będzie nadal twardy, to dodaj więcej bulionu lub wody. 
  7. Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp pokruszonym serem kozim i rukolą.

Smacznego!

Buraczane pęczotto z kurczakiem

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *