Domowe frytki z piekarnika

Domowe frytki upieczone w piekarniku są prostą i łatwą w przygotowaniu przekąską. Można je przyprawić według własnych preferencji dodając różne zioła czy mieszanki przypraw, dzięki czemu za każdym razem będą one smakować inaczej.

frytki z piekarnika

Składniki (na 2 porcje):

  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa curry
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  2. Umyj i obierz ziemniaki, a następnie pokrój je na frytki.
  3. Pokrojone ziemniaki wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  4. Polej frytki olejem, przypraw solą, pieprzem, ziołami i przyprawą curry.
  5. Wymieszaj frytki tak, aby równomiernie rozprowadzić olej i przyprawy.
  6. Piecz ziemniaki do momentu aż będą chrupiące (ok 30 minut)

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *