Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem to bogata w białko przystawka, która dobrze sprawdzi się na wielkanocnym stole. Dzięki takim zabiegom jak zastąpienie majonezu jogurtem greckim i tuńczyka w oleju tuńczykiem w sosie własnym, jajka faszerowane są znacznie mniej kaloryczne.

jajka faszerowane z tuńczykiem
Składniki na 12 jajek faszerowanych:
  • 6 jajek
  • tuńczyk w puszce w sosie własnym
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 mała czerwona cebula
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Jaja ugotuj na twardo, obierz je i przekrój wzdłuż, po czym wyjmij z nich żółtka i przełóż je do miski.
  2. Tuńczyka odlej z zalewy i dodaj do miski z żółtkami. Rozgnieć dokładnie za pomocą widelca.
  3. Dodaj 2 łyżki jogurtu greckiego, sól i pieprz oraz kukurydzę. Wymieszaj farsz.
  4. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do farszu. Dodaj szczypiorek. Całość wymieszaj.
  5. Połówki jajek wypełnij farszem.

Po napełnieniu jajek zostaje sporo farszu, więc możesz go potraktować jako sałatkę z tuńczykiem.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Fit majonez z serka wiejskiego i jajka
Fit majonez z serka wiejskiego i jajka
Wegetariański pasztet
Wegetariański pasztet
Zdrowy mazurek wielkanocny
Zdrowy mazurek wielkanocny

1 thought on “Jajka faszerowane tuńczykiem”

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *