Jesienna zupa krem z dynią

My Polacy uwielbiamy zupy. Od dzieciństwa towarzyszyły nam one niemal codziennie. Ile to razy babcia zapraszała do siebie na pomidorówkę czy zacierkową 😉 Korzystając obecnie z sezonu na dynię możemy przygotować prostą zupę z dynią w roli głównej.
Jesienna zupa krem z dyni jest prostą w przygotowaniu potrawą, która nie tylko nas rozgrzeje w te chłodne dni, ale także nasyci.  

zupa krem z dyni

Jesienna zupa krem z dyni – Składniki:

  • 1 dynia
  • 2 cukinie
  • 3 marchewki
  • 2 szkl wody
  • sól, pieprz, curry, imbir, czosnek w proszku
  • 6 ząbków czosnku (przysmażonych wcześniej na patelni)
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Dynię, cukinie i marchewki obierz, pokrój na małe kawałki,  wymieszaj z 2 łyżkami oleju i upiecz do miękkości (około 35 minut, piekarnik rozgrzany do 180 stopni).
  2. Wrzuć upieczone warzywa do dużego garnka, dodaj 2 szkl. wody lub bulionu. Gotuj przez ok. 10-20 min.
  3. Czosnek pokrój w plastry i podsmaż na łyżce oleju.
  4. Dodaj podsmażony czosnek i przyprawy: sól, pieprz, curry, imbir, czosnek mielony.
  5. Całość zblenduj.
 

zupa krem z dyni

Zobacz jeszcze:

Zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki

2 thoughts on “Jesienna zupa krem z dynią”

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *