Makaron z pesto i warzywami

Wybierając makaron do posiłku warto wybierać ten razowy. Ma on więcej błonnika, wolniej się wchłania, co powoduje u nas dłuższe uczucie sytości. Natomiast jeżeli bardzo nie lubisz smaku razowego makaronu, wybieraj ten z pszenicy durum i gotuj go „al dente”. Takie gotowanie makaronu powoduje, że jest on zdrowszy niż rozgotowany makaron, ponieważ ma on niższy indeks glikemiczny. Oznacza to, że makaron „al dente” będzie wolniej podnosił poziom glukozy we krwi.

Makaron z pesto i warzywami

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 opakowanie makaronu
  • 3 łyżki pesto
  • 0.5 dyni (można zastąpić cukinią)
  • 1,5 cukinii
  • opakowanie szpinaku baby
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony
  • 1-2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż będzie miękka.
  2. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek, pokrój je w kostkę i przysmaż na oleju. Po jakimś czasie dorzuć cukinie również pokrojoną w kostkę. Przysmażaj warzywa aż zmiękną.
  3. Dodaj przyprawy, całość wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj szpinak, poczekaj chwile aż zmięknie i zmniejszy objętość i wymieszaj zawartość patelni.
  5. Ugotuj makaron, żeby był al dente.
  6. Kiedy makaron będzie gotowy wymieszaj ze sobą wszystkie składniki: makaron, pesto, upieczoną dynie, warzywa z patelni.

Zobacz jeszcze:

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *