Masło orzechowe

Kto nie lubi masła orzechowego! Ja osobiście je uwielbiam. Niestety, w moim domu słoik z masłem orzechowym, niezależnie od wielkości, znika błyskawicznie.

Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych (fistaszków). Jest to produkt wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy.

100g orzeszków ziemnych dostarcza:

  • 610 kcal,
  • 26,6g białka,
  • 48g tłuszczu,
  • 14,4g węglowodanów
  • 7,2g błonnika.

Mimo wysokiej kaloryczności masła orzechowego, warto wprowadzić je do diety. Jak widzicie zawiera ono sporą ilość białka i błonnika, natomiast małą ilość węglowodanów. Co to oznacza? Zjedzenie kanapki z masłem orzechowym nasyci nas na dłuższy czas niż np. zjedzenie kanapki z dżemem.

Warto zrobić masło orzechowe samemu, dzięki temu zyskamy pewność, że jest ono zrobione w 100% z orzeszków ziemnych. Masła orzechowe kupione w sklepie zawierają przeważnie inne dodatki takie jak sól, cukier, syrop glukozowy, olej słonecznikowy czy też utwardzany olej palmowy. Na szczęście na sklepowych półkach można znaleźć masła orzechowe, do których produkcji użyto wyłącznie orzechów, należy jednak pamiętać, że ich cena będzie wówczas znacznie wyższa.

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Składniki:

  • 1 szklanka orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Podpraż orzechy na suchej patelni, ale uważaj żeby ich nie przypalić. Poczekaj chwilę, aż ostygną.

Wrzuć orzechy do blendera i zacznij miksować. Orzechy należy miksować do momentu, aż zacznie wydzielać się z nich olej i powstanie jednolita masa.
Może to potrwać kilka minut (warto, żeby od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek).

Tak gotowe masło orzechowe przełóż do słoika lub miseczki i przechowuj je w lodówce.

3 thoughts on “Masło orzechowe”

  1. Pingback: Mazurek z masą daktylową – Przepis dietetyka

  2. Pingback: Zdrowe domowe czekoladki Reese’s – Przepis dietetyka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *