Zdrowy mazurek wielkanocny

Wielkanoc charakteryzuje się tym, że stół jest wręcz przepełniony jedzeniem. Pełno na nim potraw mięsnych, jajecznych, sałatek z majonezem no i oczywiście ciast. Jednym z nich jest mazurek. Tradycyjny mazurek jest bardzo słodki, kaloryczny i mało wartościowy. Dlatego pozwoliłam sobie poeksperymentować i stworzyć mazurek, który będzie zdrowszą wersją naszego tradycyjnego wypieku.

Zdrowy mazurek wielkanocny

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 150g płatków owsianych
  • 50 g siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Krem:

  • 120 g daktyli (szklanka)
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody (do ugotowania kaszy)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:

Ciasto:

Orzechy laskowe przypraż na patelni do momentu, aż skórka zacznie na nich pękać. Następnie owiń je w ścierkę i zacznij pocierać orzechy wewnątrz ścierki. W ten sposób oddzielisz gorzką skórkę od orzechów. Wybierz orzechy ze ścierki.

Płatki owsiane, siemię lniane i orzechy laskowe po kolei zblenduj i wsyp do miski. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy, miód i jajko. Całość zagnieć, owiń folią i odłóż na ok. 40 minut do lodówki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto połóż na papier i dokładnie wylep spód. Piecz w temperaturze 180 ºC przez około 20 min.

Krem:

Daktyle zalej wodą i odczekaj około 30 minut, aby zmiękły.

Do garnka z wrzącą wodą wsyp kaszę jaglaną i gotuj ją pod przykryciem na bardzo małym ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wystudź kaszę.

Odlej wodę z daktyli.

Kaszę jaglaną zblenduj z daktylami, cynamonem, olejem kokosowym. Dodawaj mleko stopniowo, do momentu uzyskania kremowej konsystencji (może się tak zdarzyć, że nie wykorzystasz całego mleka z przepisu, albo trzeba będzie dodać więcej, niż jest podane).

Krem wyłóż na dobrze ostudzony spód.

Propozycja dekoracji: posiekane orzechy laskowe.

Taki mazurek, ze względu na krem, warto przechowywać w lodówce.

6 thoughts on “Zdrowy mazurek wielkanocny”

    1. orzechy laskowe możesz zastąpić innymi orzechami, np migdałami czy orzeszkami ziemnymi. Jednak nie radziłabym zastępować daktyli, one dają słodkość i znacznie łatwiej się blendują w porównaniu z innymi suszonymi owocami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *