Mazurek z masą daktylową

Kolejna propozycja zdrowego mazurka. Zamiast tradycyjnej masy kajmakowej, krem jest zrobiony z daktyli i masła orzechowego.

Mazurek z masą daktylową

Składniki:

Spód:

  • 120 g migdałów
  • 170 g płatków owsianych
  • 50 g siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja

Masa:

  • 2 szklanki daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego (przepis znajdziesz tutaj)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Ciasto:

Migdały zalej wrzątkiem i mocz je przez ok. 15 min. Po tym czasie odlej wodę i zdejmij skórkę z orzechów.

Płatki owsiane, siemię lniane, migdały zmiel na mąkę w blenderze. Następnie dodaj olej kokosowy, miód, jaja i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie zblenduj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż na papier i dokładnie wylep spód, formując kształt mazurka. Piecz w temperaturze 180 ºC przez około 20 min.

Masa:

Daktyle zalej ciepłą wodą i mocz je przez 30 minut. Następnie odlej wodę z daktyli i zblenduj je z masłem orzechowym i cynamonem. Podczas miksowania dodawaj po łyżce wody z moczenia daktyli, aż twój krem osiągnie zadowalającą dla Ciebie konsystencję.

Po wystudzeniu spodu mazurka, rozsmaruj masę na cieście.

Propozycja dekoracji: pokrojone na małe kawałki morele i słupki migdałowe.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *