Zupa krem z marchewki

Jeśli mam być całkowicie szczera, zupa krem z marchewki powstała, gdy będąc przeziębiona i siedząc w domu, byłam głodna, a w lodówce nie było nic ciekawego do zjedzenia. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, smaczna, a dodatkowo dostarcza witamin i składników mineralnych. Jej głównym składnikiem jest marchew, która będąc źródłem beta karotenu (czyli prowitaminy A) działa korzystnie m.in. na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego.

Zupa krem z marchewki

Składniki na zupę krem z marchewki:

  • 5 marchewek
  • 1/8 selera
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • ok 250g mleczka kokosowego z puszki
  • kurkuma
  • curry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
  2. Wrzuć warzywa do garnka, zalej je wodą, tak aby w całości były zanurzone.
  3. Gotuj zupę do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  4. Do zupy dodaj sól, pieprz, kurkumę i curry.
  5. Całość zblenduj.
  6. Na koniec dodaj mleko kokosowe i ponownie zblenduj zupę.

Interesuję Cię przepis na zupę krem z dyni, kliknij tutaj.

zupa krem z dyni

4 thoughts on “Zupa krem z marchewki”

  1. A co sądzisz o indeksie glikemicznym marchewki (i dyni) gotowanej w wodzie, podobnież jest bardzo wysoki? Mój ginekolog (będący z zamiłowania dietetykiem 🙂 ) przestrzegał mnie przed taką formą marchwi. Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy kremy, niestety zwłaszcza z marchwi i dyni. Oczywiście ten przepis też mi się podoba 🙂

    1. Wszystko zależy od tego czy cierpisz na cukrzycę czy jesteś osobą zdrową. Jeśli masz cukrzycę, to Twój ginekolog ma rację, w cukrzycy należy unikać produktów posiadających wysoki indeks glikemiczny. Tak jak mówisz, gotowana marchewka, dynia czy ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny, ale to nie oznacza, że są niezdrowe.
      Wysoki indeks glikemiczny produktu oznacza, że cukier ze zjedzonego produktu szybciej dostanie się do krwi – nastąpi gwałtowny wyrzut glukozy do krwi, a to spowoduje gwałtowną produkcję insuliny – hormonu, który obniża poziom cukru we krwi. U osoby zdrowej będzie to oznaczało, że szybciej poczujemy się głodni. Gorzej w przypadku osoby, która ma cukrzycę – ona nie produkuje insuliny (cukrzyca typu I) lub jej insulina nie działa prawidłowo (cukrzyca typu II). W przypadku osoby chorej na cukrzyce, jej organizm nie będzie w stanie sam obniżyć poziomu glukozy we krwi. Dlatego bardzo ważne jest, żeby osoby chore na cukrzyce spożywały produkty o niskim indeksie glikemicznym, żeby utrzymać stały poziom glukozy we krwi.

      Mam nadzieję, że w zrozumiały sposób wytłumaczyłam temat.

      Dodam jeszcze, że jeśli do potrawy dodamy tłuszcze czy białko, to spowodujemy, że cukier wolniej uwolni się z posiłku, nie będzie takiego gwałtownego skoku poziomu glukozy we krwi. Więc np dodanie do zupy garści pestek dyni czy nasion słonecznika może być dobrym rozwiązaniem 🙂

      1. dziękuję bardzo 🙂 w końcu (do końca 😉 ) rozumiem o co chodzi, ja cukrzycy nie mam, ale mam spoore problemy z wagą, z którymi staram się walczyć.

        1. Cediga w takim razie bardzo dobrze, że chcesz schudnąć 🙂 Nie wiem co dokładnie oznaczają spore problemy z wagą, ale warto pamiętać, że nadwaga i otyłość jest obciążeniem dla funkcjonowania organizmu i może prowadzić do powstania cukrzycy. Dlatego dobrze, że działasz.

          Indeks glikemiczny w procesie odchudzania też ma znaczenie. Jeśli będziesz wybierać produkty z niskim indeksem, to będziesz się czuła dłużej nimi najedzona, czyli łatwiej będzie zjeść mniej niż dotychczas.

          *nie myśl, że to jest walka. Pomyśl, że jedząc zdrowszą żywność dbasz o siebie, wtedy proces zmiany nawyków i odchudzania będzie łatwiejszy 🙂

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *